"Ne kösd le képzeleted szárnyait! Merj repülni, és merj örülni az agyadban megszülető minden bizarr, lángoló gondolatnak!"

2012. augusztus 31., péntek

Öltések

Azt hiszem már írtam, hogy anyáékkal táska varrogatásba fogtunk, ha mégsem akkor most írok. :D Erről hoztam pár képet most. A vicc, hogy egyik sem olyan bonyolult, mint ahogy látszik. Szerintem a munka egyik legnehezebbje a gombvarrás volt, azzal még most sem végeztem teljesen, de hát én találtam ki, akkor csináljam is meg. :)





2012. augusztus 25., szombat

Életjel

Fúúú, mintha egy élet telt volna el azóta, hogy utoljára írtam. Közben megjártam Nyíregyházát, Hajdúszoboszlót, kipucoltam a szobámat (egyre jobban úgy gondolom, hogy egy icipici Afrikává fogom alakítani, ha lesz végre időm :) ) elkezdtem összegyűjteni a cuccaimat a suliba/koliba plusz még a német vizsgám időpontja is ki lett hirdetve, egész pontosan most kedd és szerda reggel.

Szóval ötleteket szeretnék, hogy nézne ki egy vanília-barna szoba? Mármint a szobám az én mesebirodalmam, csak jelenleg elég messze áll tőle, de remélhetőleg, szeptemberre ki tudok belőle hozni valamit. Nagyon tetszenek a maszkok, illetve azok az állatos fadíszek, meg a rengeteg lampion, a növények. A lényeg, hogy tervbe vettem a szobám felújítását, hátha akkor egyben új ötleteket kapok, mert jelenleg még az írás sem megy úgy ahogy szeretném.

Belekezdtem két novellába is, de most az Imagine kupára szánt történetemmel akarok foglalkozni, ahhoz viszont egyszerűen semmi. :/ Igazából a titkos kulcsommal van a baj, akármi jut az eszembe vagy a karakter, vagy a helyszín vagy az időpont valami miatt sosem illik bele a képbe. Közben a történetemet is folytatni szeretném, ráadásul lassan elér egy olyan hosszúságot, hogy az első egy-két fejezetét fel is tudom tölteni a netre. Csak közben mire felmásolom a gépemre, biztos, hogy egy csomó dolgot megváltoztatok benne (ahogy az lenni szokott). :P


A sellőkről fog szólni, ez már biztos. Teljesen rájuk vagyok most kattanva, talán a sok strand miatt. De olvastam mostanában pár dologról, ami megmozgatta a fantáziám, csak papírra kéne őket vetni. Itt van rögtön Mary Celeste, a germán mitológia, az emberevő oroszlánok vagy Lydia a Red Onion Saloon nevű bordély ház szelleme.
A novellákon kívül újra beindítottam a deviantartos oldalamat... megint. Szóval ott is meg lehet mostantól találni. :)

Megpróbáltam hennát is csinálni az előző héten, hát gyalázatosan sikerült. Konkrétan az összetevők olyannyira összeértek, hogy még a kanalat sem tudtam kiszabadítani nemhogy az edényt, szóval azt hiszem testfestői pályám csúfos véget ért, na jó azt azért nem csak elment Hawaii-ra nyaralni és nem is akar egy ideig előkerülni. Helyette kopogtatott a táskavarrás és a ruhafestés. Táskákból már kész is van pár darab, azt hiszem, majd a pofásabbakat lefényképezem és felteszem ide. A ruhafestéshez eddig, csak anyagaim vannak. De még azzal is akarok kezdeni valamit a nyáron. :)
De, hogy ne csak a nagy terveimről olvashassatok: hoztam egy képet, ami tök jól mutatja, hogy változott régen a divat. Amúgy is szeretek a ruhákról írni egy-egy történetben. Így legalább helyes korba teszem majd őket, és nem csak a hasamra ütök. :))
Legyetek jók, Str-Alex!

2012. augusztus 11., szombat

Vonnegut tippjei

 Vicces úgy ültem le a gép elé, hogy végre megírom az Imagine kupára a novellám... Na ja az első öt perc után el is úszott a lehetőség, én meg a gép előtt ragadtam. Már Jonathan Franzen is megmondta: Kétséges, hogy bárki tud jó prózát írni úgy, hogy írás közben van internethozzáférése. De ha már így benne vagyok a tippekben, elhoztam Kurt Vonnegut nyolcasát is:


1. Használd úgy egy vadidegen idejét, hogy ne érezze időpazarlásnak!
2. Legalább egy olyan szereplőt adj az olvasónak, akiért szoríthat!
3. Minden karakter akarjon valamit, még ha egy pohár vizet is.
4. A kettő közül egy funkciót valamennyi mondatnak be kell töltenie: jellemezze a szereplőt vagy vigye előre a cselekményt.
5. Kezdd olyan közel a befejezéshez, amennyire csak lehetséges!
6. Légy szadista! Nem számít, milyen kedvesek és ártatlanok a főszereplőid, tegyél velük szörnyű dolgokat, hogy az olvasó láthassa, miből formáztad őket.
7. Írj úgy, hogy csak egy embernek akarj örömet szerezni! Ha kinyitod az ablakot és az egész világgal szeretkezel, a történeted – mondjuk úgy – tüdőgyulladást kap.
8. Adj az olvasódnak annyi információt olyan hamar, ahogyan csak lehetséges! Pokolba a bizonytalansággal! Az olvasóknak teljesen tisztában kell lenniük azzal, mi, hol és miért történik, így maguk is befejezhetik a történetet, ha netán a csótányok megennék az utolsó oldalakat.

Henna

És most én szeretnék tippeket kérni. Vettem egy tasak hennát, mert már hónapok óta szeretnék, erre, most nem tudok vele mit kezdeni. Pontosabban nem tudok hozzá receptet, mindenhol teljesen mást írnak. Annyit meg van, hogy eukaliptusz olaj és maga a por szükséges, de ezenkívül teljes homály... Szóval ha valaki tudna nekem segíteni az megköszönném. :)

Coelho 8 tippje

Jelentem, újra kedvenc írót avatunk. Pontosabban egy már eddig is kedvenc írót avatunk kedvencé megint. A héten elolvastam Coelho 11 percét... kétszer. :D A pasi még mindig zseniális és nem értem, hogy eddig miért csak két könyvét olvastam. Úgyhogy most szorgos munkába kezdek begyűjteni a többi történetét is. Ráadásul pont a napokban tett ki a blogjára néhány tippet, hogy ő mit gondol az írásról, úgyhogy én meg lefordítottam. (Az angolom nem a legjobb az elismerem, de azért én próbálkoztam)


A magabiztosságról: Nem tudod eladni a következő könyved, hogyha alábecsülöd, amit kiadtak. Légy büszke arra, amid van!

A bizalomról: Bízz az olvasóidban, ne próbáld a dolgokat pontosan leírni! Adj meg egy utat és ők majd elképzelik a saját fantáziájukkal.

A tudásról: A semmiből nem tudsz valamit csinálni. Mikor írsz egy könyved, használd az eszed!

A kritikáról: Az írók tetszeni akarnak a társaiknak, szeretnék ha elismernék őket. Ezt felejtsd el! Kit érdekel? Inkább azzal foglalkozz, hogy megmutasd a lelked, és ne más írók tetszésével.

A jegyzetelésről: Ha jegyzeteket akarsz el vagy veszve. El fogod határolni magad a érzéseidtől és elfelejtesz élni. Megfigyelő leszel, nem pedig egy élő ember. Felejtsd el, hogy leírod a fontos ötleteidet, ami nem az már nincs is az eszedben.

A kutatásról: Ha túlterheled a könyved egy csomó tudományos dologgal, te is és az olvasóid is unatkozni fogtok. A könyv nem az, amiben megmutathatod, hogy milyen intelligens vagy. A könyv az, amiben megmutathatod a lelked.

Az írásról: Írok egy könyvek, mert írni akarok. Ez a mondat az, ami a végsőkig elvisz téged.

A stílusról: Ne bonyolítsd a történetleírást! Csak mesélj egy jó sztorit és az varázslatos lesz. Látom, hogy az emberek mennyit görcsölnek a stíluson, hogy különböző módon írják le ugyanazt a dolgot. Ez olyan, mint a divat. A stílus egy ruha, de ez a ruha nem mondhatja meg, hogy mi legyen belül.